Fietsersbond bakfietsentest

In de zomer van 2013 heeft TestKees van de Fietsersbond negen bakfietsen met 2 wielen getest. Dit deed hij samen met een groep jonge ouders. De bakfietsen werden op een proefcircuit uitgeprobeerd door de deelnemende ouders. Van de negen bakfietsen waren er vier uitgerust met elektrische trapondersteuning. Babboe nam de Babboe City en de Babboe City-e mee voor de grote bakfietsentest. Wil je liever zelf een bakfiets testen? Dat kan! Klik in dat geval op onderstaande knop.

Ouders over de Babboe City

“ Nou, ik ben wel verkocht! Na een paar rondjes vind ik 'm super fietsen…!”

“Hij heeft een hele diepe bak, da’s fijn voor de veiligheid van de kinderen, want dan kunnen ze niet zo makkelijk hun voeten eruit steken.”

Ouders over de Babboe City-E

“Ik vond toch de Babboe het beste, maar… niet helemaal eerlijk want dan neem ik ook het uiterlijk mee.”

“Mijn voorkeur gaat uit naar de Babboe City-e, die had een kleine vertraging in de ondersteuning en daardoor had ik niet het gevoel dat de fiets er met mij vandoor ging. De fiets ondersteunt me wel heel erg goed.”

De test

Alle bakfietsen kunnen maximaal vijf sterren ontvangen tijdens de test. Op basis van de gebruikerservaring van de aanwezige ouders werden de bakfietsen beoordeeld. TestKees (Kees Bakker) geeft daarnaast zijn persoonlijke oordeel over de bakfietsen. In de test werd overigens géén rekening gehouden met de prijs of het design van de bakfiets.

Wel is aangegeven welke fietsen door TestKees als opvallend goedkoop of opvallend duur werden bevonden. Babboe richt zich op het bereikbaar maken van de bakfiets voor alle jonge gezinnen. Daarom plaatsen we graag een vergelijking in prijs van de getestte bakfietsen (augustus 2013).

Bakfiets test Fietsersbond

Bakfiets test Fietsersbond

Sterke 2e plaats

Zowel in de categorie ‘gewone’ bakfietsen als 'elektrische bakfietsen' kwamen de bakfietsen van Babboe als 2e uit de bus. De fietsersbond zegt het volgende over de Babboe City:

Fietsersbond: Oordeel bakfiets test

Inmiddels zijn er een aantal zaken gewijzigd. Daarom geven we graag een reactie op het test-resultaat van de Fietsersbond:

Houten bak:
Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van het hout van de bak van de Babboe City. Onze Duitse producenten zijn de gerenommeerde houtbewerker Becker en lakbewerker Peters uit Brakel. Daarom hebben we de garantie direct uitgebreid naar 12 maanden, gelijk aan wat andere aanbieders als bakfiets.nl bieden.

Standaard:
De veren van het standaard zijn vernieuwd, hierdoor is het nu makkelijker om de bakfiets op de standaard te zetten. Met een korte instructie is de vernieuwde standaard ook goed te bedienen en wordt het niet als zwaar ervaren. In deze test is echter geen instructie vooraf gegeven waardoor het gebruik in sommige gevallen als lastig werd gezien.

Rubber doppen:
Helaas is er een verkeerde batch doppen geleverd, zo ook bij deze testfiets. Uiterlijk is dit in eerste instantie niet te zien, maar na gebruik wel. Dat is jammer, maar niet recht te zetten. De doppen mogen uiteraard niet zo snel slijten. Daarom hebben we inmiddels ook nieuwe, verbeterde doppen die minder snel slijten. Deze gaan langer door dan de rubber doppen uit deze test.

Resultaten bakfiets City-E

Fietsersbond: Oordeel elektrische bakfiets test

Babboe was in 2009 een van de eerste bakfietsproducenten die met een elektrische bakfiets op de markt kwam. De ideale oplossing om moeiteloos met je kinderen van huis naar school, werk, winkels en elders te fietsen. Sindsdien zijn we dit ‘groene alternatief’ voor de auto continu aan ’t verbeteren. Ook daarom geven we graag een reactie op de testresultaten van de Fietsersbond:

Accu:
De accu zit inmiddels niet meer verwerkt onder het bankje, maar onder de bagagedrager. Dit zorgt ervoor dat de accu een stuk minder kwetsbaar is.

Loophulp:
Niet alle elektrisch ondersteunde bakfietsen zijn voorzien van een loophulp. De Babboe City heeft deze loophulp wel. Deze is ingezet binnen de in Nederland gehanteerde wet- en regelgeving. Bij een te hoge helling kan het zijn dat de hulp te kort schiet, maar dat is de beperking die de wet ons oplegt, omdat een elektrische ondersteuning enkel een trapondersteuning mag zijn, en als je loopt, is er geen rotatie van de trappers. Maar beter een beetje hulp dan geen hulp!

Ondersteuning:
De ondersteuning slaat direct aan zodra er rotatie van de trappers wordt gedetecteerd. Het is dan wel zaak dat voordat een heuvel opgereden wordt, de ondersteuning reeds is ingeschakeld, anders duurt het, door een te lage snelheid, langer voordat de eerste rotatie heeft plaatsgevonden en de motor aanslaat. Bovendien is er bewust voor gekozen om niet met teveel kracht van start te gaan. Ervaring leert dat mensen dit ervaren alsof de fiets er met je vandoor gaat. Je vervoert je dierbaarste goed, je kindjes, in de bakfiets, dus dat gevoel wil je niet hebben.

Lawaai:
De motor werkt maximaal op vol vermogen en met volle belading heuvel op. Het geluid dat de motor genereert hangt hiermee samen. Zodra een heuvel is bedwongen met een volle bak, is de motor weer een stuk stiller.

De grote bakfietsentest

Het volledige verslag van de bakfiets test is terug te lezen op de website van de Fietsersbond. Wil je liever zelf ervaren hoe een bakfiets test? Kom dan langs op één van onze testdagen of maak een afspraak voor een proefrit.