Tips bij gladheid en sneeuw met de bakfiets

Al is er nog zo goed geveegd en gestrooid, als fietser kom je regelmatig gladde wegen tegen. Daarnaast is al dat zout en zand niet goed voor je bakfiets. Om ongelukken en eventuele schade te vermijden, geven we je de volgende bakfiets tips voor in de winter:

Hoe fietsen met bakfiets in de sneeuw?

Wintertips voor rijden met de bakfiets

Tip 1: Zet je zadel lager

Zet het zadel van je bakfiets iets lager: Zo kun je beter met je voeten bij de grond, zodat je eerder steun kan zoeken wanneer je dreigt te vallen. Trek ook schoenen met een goed profiel aan.

Tip 2: Rij met harde banden

De Babboe bakfiets heeft brede banden voor extra grip op de weg. Met deze brede banden kun je met de bakfiets door de sneeuw fietsen. De Fietsersbond raadt fietsers aan om wat lucht uit je banden te laten lopen, dit zodat je banden wat breder zijn. Omdat de banden van de Babboe bakfietsen al breder zijn dan normale fietsbanden, is dit bij een bakfiets niet nodig.

Tip 3: Kijk vooruit

Als je het wegdek voor je goed in de gaten houdt, zie je al snel wanneer er ijs of sneeuw op het wegdek ligt. Let daarom goed op glinsterende klinkers/asfalt, dan is de kans groot dat daar een laagje ijs ligt.

Tip 4: Ga voorbereid op weg

Bekijk de website van je gemeente om te zien welke straten goed gestrooid of geveegd worden. Zo kun je een ideale fietsroute plannen en zo hoef je niet met de bakfiets door de sneeuw de fietsen.

Tip 5: Fiets weg in een zwaardere versnelling

Zorg voor een juiste snelheid en fiets met een zwaardere versnelling weg. Hierdoor behoudt je je grip en stabiliteit.

Tip 6: Rij in rechte lijnen

Neem bochten bij gladheid en sneeuw zo wijd mogelijk en probeer in een rechte lijn te fietsen. Zorg voor zo weinig mogelijk wrijving in een bocht.

Tip 7: Draag warme kleding

Kleed je warm aan. Hierdoor blijf je niet alleen lekker warm maar als je dan toch valt, bezeer je je ook minder. Vergeet niet om je muts en handschoenen aan te doen op de bakfiets. Voor de kinderen in de bakfiets kun je de regentent erop zetten. Dan blijven ze lekker warm.

Tip 8: Zorg dat je gezien wordt

Goed werkende verlichting is 's winters van levensbelang. Controleer de werking van de voor- en achterverlichting.

Tips bakfiets in de sneeuw


Bakfiets onderhoudstips bij kou

Onderhoudstip 1: verwijder sneeuw met een borstel

Heb je met de bakfiets door de sneeuw gefietst? Maak dan de bakfiets sneeuw / pekelvrij. Wanneer er pekel in het wiel, de remblokken en/of de versnellingen komt, kan dit later problemen veroorzaken. Borstel daarom even langs je wielen om onnodige schade te voorkomen.

Onderhoudstip 2: smeer je remkabels

Bevriezen je remmen of versnellingen van je bakfiets? Dit is eenvoudig te voorkomen indien je regelmatig de rem- en versnellingkabels voorziet van een vetlaagje. De Babboe bakfietsen vinden het heerlijk om verzorgd te worden en met een beetje smeerspray staat de bakfiets elke ochtend rijklaar.

Onderhoudstip 3: bewaar je accu binnen

Bewaar de accu van je elektrische bakfiets bij lage temperaturen altijd binnenshuis. Door de lage temperaturen is het mogelijk dat de accu van je bakfiets een lagere actieradius en vermogen heeft.

Onderhoudstip 4: bewaar je regentent binnen

Net als een bakfiets accu, houdt de regentent ook niet van lage temperaturen, zeker wanneer deze nog nat is. Bescherm de regentent van je bakfiets tegen vorst om schade te voorkomen.