Kun je een kinderzitje bevestigen op de bagagedrager van een bakfiets?

Vanuit veiligheidsoogpunt raden wij het af om kinderzitjes te monteren op de bagagedrager van een bakfiets. De bagagedragers hebben een maximum draagvermogen en zijn daarom niet sterk genoeg om met name oudere kindjes te vervoeren. Ook het vervoeren van kinderen op de bagagedrager zonder zitje raden wij af. Kinderen kun je het beste én veilig vervoeren in de bak van de bakfiets.

kindje-bagagedrager-bakfiets.jpg

Maximale draagkracht bagagedrager

De maximale draagkracht van een bagagedrager is 20 kg. Boven dit gewicht kan metaalmoeheid ontstaan en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het gewicht van een accu (+/- 4 kg) is hier al vanaf gehaald. De bagagedrager van een bakfiets is getest en goedgekeurd door een onafhankelijk kwaliteitsinstituut.

Fietstas

De bagagedrager van een bakfiets is wel geschikt voor het bevestigen van een fietstas. In een elektrische bakfiets is de accu verwerkt in de bagagedrager. Houd hier rekening bij aankoop van een fietstas, omdat niet elke fietstas bevestigd kan worden op een bagagedrager inclusief accu. Er is dan te weinig ruimte voor het monteren van de fietstas. Zorg ervoor dat je de maximale draagkracht niet overschrijdt.

kinderzitje-bagagedrager-bakfiets.jpg

Kinderen in de bakfiets, niet op de bagagedrager

Bij Babboe vinden we het belangrijk dat de kinderen voor je zitten, zodat je ze goed in de gaten kunt houden. Bijkomend voordeel is dat kinderen al van jongs af aan ‘deelnemen’ aan het verkeer. Een kind dat achterop zit, kijkt tegen de rug van de fietser aan en krijgt minder mee van het verkeer. Niet zo leerzaam dus!

Voordelen kinderen in de bakfiets:

  • Kinderen zien veel meer vanuit de bakfiets
  • Met een regentent zitten kinderen droog, dus niet in de wind en regen
  • Kinderen zijn goed beschermd door de hoge bak
  • In de bakfiets heb je meer mogelijkheden, van maxi cosi drager tot babyschaal en peuterstoel
  • Kinderen zitten veilig in de bakfiets. GEen risico's op handen/voeten tussen de spaken

Veiligheid

Een voet tussen de spaken is een van de meest voorkomende fietsongevallen bij kinderen. Door kinderen veilig in de bakfiets te vervoeren is een spaakongeval uitgesloten.

Jasbeschermer

Met een jasbeschermer voorkom je dat jouw kleding (broekspijp, jurk/rok of tas) tussen de spaken van het achterwiel komt.