Kan ik een bakfiets leasen met de nieuwe bijtellingsregeling?

Ja, dit kan met een zakelijk leasecontract dankzij de nieuwe leaseregeling per 1 januari 2020. Zien we jouw binnenkort op de bakfiets naar je werk? Fietsen naar het werk is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en voor je portemonnee. Door een versimpeling van de fiscale fietsregeling wordt het eenvoudiger en goedkoper om een ‘bakfiets van de zaak’ te rijden.

Sinds 1 januari 2020 kun je net als een auto heel eenvoudig een bakfiets leasen. Net als bij leaseauto’s komt er namelijk een bijtellingspercentage voor het leasen van bakfietsen voor privégebruik. Hierdoor hoef je in de nieuwe regeling niet meer je privégebruik bij te houden. Dit wordt vervangen door een standaard bijtelling van 7 procent. Misschien is het daardoor voor jou wel heel aantrekkelijk om binnenkort een bakfiets van de zaak te gebruiken.

Bakfiets leasen

Een (elektrische) lease bakfiets van de zaak

Wil je als werknemer een bakfiets leasen? De bakfiets wordt dan door de werkgever ter beschikking gesteld aan de werknemer. Dit betekent dat de bakfiets eigendom van de werkgever is. Mocht je als werknemer een andere baan hebben gevonden en uit dienst treden, dan mag de werknemer de bakfiets niet houden. De werkgever betaalt namelijk voor de aanschaf, de verzekering en het onderhoud van de bakfiets. Hier moet de werkgever budget voor beschikbaar stellen.

Een bijtellingsregeling van 7 procent

Omdat de belastingdienst ervan uitgaat dat de bakfiets ook privé gebruikt wordt (je kinderen willen natuurlijk ook mee), betaal je vanaf 1 januari 2020 een bijtelling van 7 procent. Dit betekent dat je al voor minder dan 10 euro per maand op een gloednieuwe familie bakfiets of vrachtfietsen kunt fietsen. Met deze aanpassing wordt het fietsen naar je werk gestimuleerd. Zo geef je niet alleen jouw conditie een boost, maar ook het milieu. Want veel groener gaat het ritje naar je werk niet worden.

Wanneer jij als werknemer een lease bakfiets tot je beschikking krijgt van jouw werkgever, dan betaal je over de consumentenadviesprijs dus 7 procent bijtelling. Dit percentage wordt bij het inkomen van de werknemer opgeteld. In het verleden moest je nog belasting betalen over iedere kilometer die je privé met de bakfiets maakte. Maar vanaf 2020 is dit verleden tijd. Je kunt dan zoveel kilometers maken als je wilt, zowel zakelijk als privé.

Het fietsplan

Om fietsen naar het werk te stimuleren kan een werkgever ook een bakfiets vergoeden of verstrekken middels het fietsplan. Hierbij wordt de bakfiets door de werkgever betaald en wordt het eigendom direct overgedragen aan de werknemer. Wanneer de werknemer dan uit dienst gaat, blijft de bakfiets in het bezit van de werknemer.

Fietsplan

Werkkostenregeling

Het fietsplan maakt deel uit van de werkkostenregeling (WKR), waardoor het fietsplan de werkgever geen geld kost. Het volledige aanschafbedrag van de bakfiets mag namelijk met het brutoloon van de werknemer verrekend worden, waardoor er een bedrag op het salaris van de werknemer wordt ingehouden. Dit betekent dat het brutoloon van de werknemer verlaagd zal worden.

Werkkostenregeling

Wat is aantrekkelijker?

De lease bakfiets kost de werkgever geld en de bakfiets via het fietsplan kost de werkgever geen geld. Dit maakt het fietsplan voor de werkgever aantrekkelijker dan het leasen van een bakfiets. De werkgever moet voor het fietsplan echter wel vrije ruimte hebben binnen zijn werkkostenbudget. Anders mag het fietsplan niet belastingvrij aangeboden worden.

Voor de werknemer is het lastiger om de go’s en no’s naast elkaar te zetten. Het nadeel van de lease bakfiets is dat deze bakfiets nooit eigendom van de werknemer wordt. Het voordeel van een lease bakfiets is dat de bijtelling voor privégebruik een stuk lager is dan het bedrag dat bruto betaald moet worden om de bakfiets met de werkgever te verrekenen middels het fietsplan. Hierdoor heeft de werknemer veel minder kosten en is het dus goedkoper om een ‘bakfiets van de zaak’ te rijden.

Bakfiets leasen

De bakfietsen van Babboe

Babboe heeft een breed assortiment aan bakfietsen. Alle familie bakfietsen zijn ook verkrijgbaar als elektrische bakfiets met trapondersteuning. In het Babboe Pro assortiment zijn diverse vrachtfietsen beschikbaar. Kortom: genoeg keuze!

Familie bakfietsen