Kan ik een Babboe accu reviseren?

De accu van een elektrische bakfiets gaat helaas niet zo lang mee als de bakfiets zelf, en dat betekent dat de accu meestal na een aantal jaren aan vervanging toe is.

Als de capaciteit van je accu terugloopt of als je accu defect is, is het verleidelijk om je fietsaccu te laten reviseren. Accu revisie klinkt namelijk interessant omdat het goedkoper is dan een accu vervangen. Echter zijn er meer risico’s wanneer de accu niet goed gereviseerd wordt en kapot kan gaan. Een gereviseerde accu wordt ook wel refurbished genoemd.

Het is bij Babboe niet mogelijk om een accu te reviseren omdat we de kwaliteit van de accu niet kunnen garanderen. We raden het reviseren van een fietsaccu daarom af. Is je fietsaccu aan vervanging toe, koop dan een nieuwe.


Wat is reviseren?

Een accu van een elektrische bakfiets bestaat uit 3 onderdelen, namelijk de behuizing, elektronica en de accucellen. Bij het reviseren van een accu vervang je enkel de accucellen.


De nadelen van een refurbished accu

  • Bij goede accu revisie moet je alle batterijcellen vervangen en niet slechts een paar cellen
  • Mogelijk dien je ook het batterijmanagementsysteem (BMS) te vervangen, waardoor de kosten hoger uitvallen
  • Een beschadigde accu of een accu die verkeerd wordt gebruikt, heeft een hogere kans op oververhitten, ontbranden en zelfs ontploffen
  • Goedkope accu revisie kan duurkoop zijn
  • Als je je accu laat reviseren of een refurbished accu gebruikt binnen de garantieperiode, vervalt de garantie
  • Een gereviseerde accu is minder goed getest als een nieuwe accu

Mocht je een tweedehands bakfiets hebben, controleer de accu dan goed op beschadigingen. Neem geen risico als de accu beschadigd is en koop een nieuwe accu. Bij een fietsenwinkel kun je de accu laten doormeten en laten testen op functionaliteit en capaciteit.