Op de bakfiets met zonnepanelen naar Glasgow

Op de bakfiets met zonnepanelen naar Glasgow
Carve

Fotograaf: Tim Wilmes

Noël Wilmes is eigenaar en ondernemer van HairVisit, de bakfietskapper van Maastricht. Hij fietst op zijn unieke Babboe Carve bakfiets met zonnepanelen naar al zijn klanten toe. In 2021 heeft hij al ruim 3500km gereden op volledige zonne-energie. Eind oktober fietst hij naar de klimaattop in Glasgow om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Bakfiets subsidie

In 2017 maakte Noël gebruik van het project ‘Maastricht Bereikbaar’ waarmee hij als ondernemer subsidie kon aanvragen bij de aanschaf van een elektrische bakfiets.

Als mobiele kapper herkende hij zich in het profiel en zag mogelijkheden om zijn auto méér te laten staan en vooral te kiezen voor de elektrische bakfiets. “Het idee dat ik daarmee een bijdrage leverde aan een betere luchtkwaliteit gaf mij toen al een goed gevoel”, aldus Noël.

Babboe Carve

In de zoektocht naar een elektrische bakfiets, was Noël direct enthousiast over de unieke Babboe Carve. De houten bak in combinatie met een antraciet frame met zwarte onderdelen en het carve mechanisme, waarbij de bak tijdens het fietsen meebeweegt door de bochten mee, spraken hem erg aan.

Noël vertelt:
"Ik zocht weliswaar een elektrische bakfiets voor zakelijk gebruik maar vond andere bakfietsen voor dat doel niet bij mij passen. De Carve Mountain paste beter bij mij, maar hij had geen deksel. Creatief als ik ben dacht ik; "dan maak ik toch gewoon zelf een deksel?" Ik had al eerder met polyester gewerkt bij het repareren van een kano en ben niet bang voor een uitdaging. Vanwege de ronde vormen van de Babboe Carve was het design nog een behoorlijke uitdaging."

Solar Cargo e-bike

Bakfiets met zonnepanelen

Noël ontwikkelde zelf de deksel en plaatse daar zonnepalen op. Al snel bleek 1 zonnepaneel niet toereikend voor de energiebehoefte van de elektrische bakfiets, vooral door het verlies van energie bij omzetting naar de accu en de toename van het gewicht door de deksel en grotere opslagaccu.

Na een prototype met twee zonnepanelen kwam uiteindelijk SOLFIE III, want zo wordt de deksel genoemd met een verwijzing naar de zon (SOL) en een knipoog naar het woord "selfie", vanwege het zelf opwekken van energie. De solar cargo bike bestaat nu uit drie zonnepanelen waarvan er twee inschuifbaar zijn in de bak waardoor je een gewone slanke bakfiets over houdt.

Het rendement van de solar cargo bike

Dit jaar is Noël gaan meten met een volle accu en na 6 maanden en 3500 km verder, heeft hij nog steeds geen stekker nodig gehad. Het rendement van de bakfiets met zonnepanelen zakt in de winter terug naar 5% ten opzichte van het rendement in de zomer.

Noël zegt: “Het is zo'n lekker gevoel dat iets wat je zelf ontwikkelt ook zo goed werkt. Bovendien ben ik erg tevreden over het uiteindelijke design van de solar cargo bike. Want, laten we wel wezen, het oog wil ook wat.”

Solar cargo bike
Fotograaf: Tim Wilmes

De kapper op de bakfiets

Klanten reageren positief en zien een mobiele kapper op de bakfiets als een andere soort luxe. Klanten hoeven niet meer het huis uit en voor gezinnen met kinderen is het ideaal omdat iedereen zijn ding kan doen zolang hij/zij nog niet aan de beurt is. Bovendien krijgt Noël steeds meer klanten die bewust kiezen voor de sustainable kapper. Want het is niet alleen een concept met een bakfiets met zonnepanelen, er worden ook kritische keuzes gemaakt qua producten en verpakkingen.

Een fietstocht naar Glasgow om te inspireren en geïnspireerd te worden. Want Brexit of niet: we’re all in this together.

Noël Wilmes

Glasgow Climate Change Conference

Eind Oktober van dit jaar fietst Noël op de bakfiets met zonnepanelen van Dover naar de klimaattop in Glasgow (COP26). Verkleed als 'een klimaatheld in opleiding' vraagt hij tijdens deze rit aandacht voor klimaatverandering. Ook zal hij het boek Eerste Hulp bij Klimaatverandering van Anabella Meijer promoten, welke is vertaald door initiatiefnemer van de fietstocht, David Klein. Bovendien gaan er nog drie andere boeken mee die leidend zijn in het verhaal dat ze te vertellen hebben. Zijn vrouw Ilonka zal ook aansluiten bij de fietstocht naar Glasgow. Op een elektrische bakfiets van Babboe gaan ze samen het avontuur aan.

De fietstocht met de solar cargo bike gaat langs een aantal belangrijke steden zoals Londen, Oxford, Birmingham, Manchester, Glasgow en Edinburgh om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Solar cargo bike Glasgow


Benieuwd naar de avonturen van Noël en zijn bakfiets met zonnepanelen? Volg hem op Instagram via @solarcargobike.

Vond je dit bericht leuk?
0
Deel dit artikel

Maak een
Proefrit

Maak een
Proefrit