Welke type remmen heeft een bakfiets?

Bakfietsen hebben net als gewone fietsen verschillende type remmen. Het is soms moeilijk om uit te zoeken welke rem het beste bij jou past. Daarom vind je hieronder een overzicht met de verschillende bakfietsremmen. Hierdoor kan jij makkelijker beslissen welke type rem je nodig hebt. Heb je al een bakfiets en ben je opzoek naar onderdelen voor de rem? Kijk dan in onze webshop.

De drie typen bakfietsremmen:

Trommelremmen

De trommelrem is de voorganger van de rollerbrakes. De remblokken worden van binnenuit tegen een metalen trommel gedrukt. Trommelremmen gebruiken speciale remblokken.

Bakfiets trommelremmen

Rollerbrakes

De rollerbrakes zitten in het midden van het wiel en duwen de rolletjes tegen de zogenaamde remschoen om zo snelheid te verminderen. De rollerbrake is zo gemaakt dat over de kop slaan bijna nooit voorkomt.

Bakfiets rollerbrakes

Schijfremmen

Schijfremmen zijn zeer krachtige en betrouwbare remmen, ook als er stevig geremd moet worden. Zorgt voor een goede remkracht onder alle weersomstandigheden, ook bij nat weer. Er zijn twee soorten schijfremmen:

Bakfiets schijfremmen

Mechanische schijfremmen:
Bij een mechanische schijfrem wordt jouw remkracht via een kabel op de remblokjes uitgeoefend. Er kan kabelrek optreden, waardoor de remkwaliteit vermindert. Minder krachtig dan hydraulische schijfremmen. Enig onderhoud is nodig.

Hydraulische schijfremmen
Hydraulische schijfremmen zijn de beste en krachtigste remmen op een bakfiets. Door in de remhendels aan je stuur te knijpen, verander je de druk van de hydraulische vloeistof en kan je sneller en gedoseerd remmen. Weinig onderhoud nodig.


Plus-en minpunten van de verschillende type bakfietsremmen:

Trommelremmen
Pluspunten Minpunten
De velg slijt niet en wordt niet vies Lastiger onderhoud
Remt ook goed in de regen Zware, minder krachtige rem
  Lastig te doseren

Rollerbrakes
Pluspunten Minpunten
Opvolger van de trommelrem Zware, minder krachtige rem
De velg slijt niet en wordt niet vies Lastig te doseren
Beperkt onderhoud Kan kracht verliezen bij langduring remmen

Schijfremmen
Pluspunten Minpunten
Krachtige, doseerbare rem Remmen zijn vuilgevoelig
Remt uitstekend in de regen Vatbaarder voor roest
Zeer beperkt onderhoud