Waarom zijn de levertijden van bakfietsen zo lang?

Bakfietsen zijn erg populair en sinds het begin van de pandemie is fietsen nog populairder geworden. Zeker in een periode waarin we veel thuis zijn, is het maken van een fietstochtje met je kinderen of honden erg prettig. Hoewel we natuurlijk iedereen zo snel mogelijk willen laten fietsen, zijn de levertijden van onze bakfietsen op dit moment voor bijna alle bakfietsmodellen erg lang.

Tekort aan fietsonderdelen

De vraag naar bakfietsen en fietsonderdelen is in het begin van 2020 explosief gestegen en dat was juist op het moment dat ook veel fabrieken van leveranciers hun deuren tijdelijk moesten sluiten. Wereldwijd zijn er een paar grote toeleveranciers voor fietsonderdelen, waardoor de groei voor een groot deel door een aantal toeleveranciers moet worden opgevangen. Hierdoor zijn er grote achterstanden ontstaan in het leveren van fietsonderdelen, zoals remmen, accu's en displays.

Omdat een bakfiets uit veel fietsonderdelen bestaat, kunnen wij de bakfiets pas in elkaar zetten als alle fietsonderdelen geleverd zijn. Zonder fietsonderdelen, heb je geen complete bakfiets.

Tekort aan grondstoffen

Door de grondstoffencrisis in 2021, hebben we grote tekorten aan hout en staal. Onze bakfietsen zijn voorzien van houten panelen en het frame is gemaakt van staal. Zo kan het dus zijn dat het grootste gedeelte van je bakfiets wel al in elkaar zit, maar dat de houten bak nog ontbreekt of dat we het frame van jouw bakfiets niet kunnen opbouwen.

Tekort aan grondstoffen

Vertraging in transport

Net als bij andere fietsproducenten worden ook onze fietsonderdelen wereldwijd verscheept. Door de explosieve vraag naar bakfietsen en fietsonderdelen is er te weinig capaciteit in de containers om alle fietsonderdelen voor iedere fietsproducent op tijd te leveren. Dit capaciteitsprobleem zorgt helaas voor langere levertijden van onze bakfietsen.

Verschuiving van leverdatum

Het kan voorkomen dat de verwachte leverdatum van jouw bakfiets naar voren of naar achteren schuift. De verschuiving van levertijden heeft alles te maken met de schaarste van fietsonderdelen, de krapte in de transport en veranderingen in de planning van leveranciers. De veranderingen in de logistieke keten zorgt voor een complexe planning. We proberen de verwachte leverdatum zo realistisch en betrouwbaar mogelijk te communiceren. Desondanks kan het voorkomen dat de doorgegeven datum niet exact blijkt te kloppen.

We beloven je dat je geduld wordt beloond en je straks kunt genieten van je nieuwe bakfiets!