Hoe voorkom ik bevroren remkabels van mijn bakfiets?

Door het regenachtige klimaat kan het voorkomen dat er vocht in de remkabels van je bakfiets terecht komt. Vanzelfsprekend kan dit ook bij de bakfiets gebeuren. Op zich niet erg want je bakfiets fietst er niet slechter door, maar met vorst wordt dit wel vervelend. Het gevolg is dat je remkabels vastvriezen, waardoor je bakfiets een stuk zwaarder fietst of niet goed remt. Daarom hebben we monteur Jan gevraagd hoe je dit probleem op kan lossen.

Volgens Jan biedt smeermiddel de oplossing. Jan: "Juist. Neem een beetje WD40 of ander smeermiddel en smeer de binnenkabel hiermee in. Gebruik geen vet, want dat wordt te dik! Ik gebruik graag de Cyclon Smeerspray". Nu kom je natuurlijk niet zomaar bij de binnenkabel. Daarom geeft onze monteur ook graag uitleg in hoe je dit het beste aanpakt.

Bevroren remkabels: de oplossing

Jan: "Om goed bij de kabels van de voorrem te komen, is het het makkelijkste om eerst de bakfiets voorover te kantelen. Zorg ervoor dat het gewicht van de bakfiets op het voorpaneel rust. Belangrijk is om, voordat je begint, een kleed of rubberen mat op de grond te leggen. Hiermee voorkom je namelijk krassen of andere beschadigingen. Zodra je de bakfiets zo hebt neergezet, koppel je de remkabels bij de wielen en de bak los". Bekijk hiervoor ook eens onderstaand voorbeeld. "Het is geen lastige klus, maar het is wel belangrijk dat dit klusje secuur wordt afgewerkt".


Koppel de remkabels los

Koppel de remkabels los bij de wielen en bij de bak van de bakfiets. Waar je dit precies doet, zie je in het voorbeeld hiernaast. Houdt er rekening mee dat de kabels straks ook weer vastgemaakt moeten worden. Kijk om die reden goed hoe en waar je de remkabels los maakt. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.


Smeren maar!

Zoals aangegeven, gaan we de kabels smeren. Neem wat smeermiddel in de hand en smeer hiermee de kabel in. Je kunt hier WD40 voor gebruiken. De monteurs van Babboe gebruiken over het algemeen Smeerspray van Cyclon. Schuif de stukken buitenkabel naar één kant om steeds een stuk binnenkabel vrij te maken om in te kunnen smeren. Doe vervolgens een beetje kogellager vet aan de uiteinden van de buitenkabels en sluit alle kabels weer aan. De achterremkabel kun je op dezelfde manier behandelen en indien nodig kun je de remmen weer afstellen.


Helpt het smeren niet?

Als het smeren niet werkt en je bakfiets nog steeds zwaar trapt, kan het zijn dat de remschoen in de trommel is vast gevroren. De enige oplossing die we daarvoor hebben is met een föhn alles te ontdooien en de parkeerrem de rest van de winter niet te gebruiken. Wil je wel smeren, maar heb je niet het juiste smeermiddel in huis? Bestel dit dan in onze webshop.