Hoe onderhoud ik de accu van een elektrische bakfiets?

Als je met jouw bakfiets gaat fietsen, wil je natuurlijk zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van het duwtje in de rug van het elektrisch systeem. Zowel in het aantal kilometers dat jouw systeem je zal ondersteunen, en de levensduur van de bakfiets accu zelf. Het is dus goed om te weten hoe je het beste met jouw bakfiets accu overweg kan.

Een bakfiets accu bestaat uit een behoorlijk aantal losse batterijtjes die samen de accu vormen. Deze losse batterijtjes zitten in een net pakket verwerkt waarin, naast de batterijtjes, ook een laadgedeelte en een kleine computer zitten verwerkt. Deze accu’s worden omschreven als Lion accu’s. Als je de bakfiets accu op een juiste manier gebruikt, zul je de meeste kilometers kunnen rijden en haal je de langste gebruiksduur uit jouw accu.

Hoe moet je met jouw bakfiets accu overweg gaan?

Mocht het zo zijn dat de accu in jouw elektrische bakfiets uitneembaar is, dan is het belangrijk dat je de accu uit jouw bakfiets neemt als je jouw bakfiets voor een langere tijd (meer dan 2 uur) stalt. Dit geldt voor alle type en merken systemen. Net als een televisie die op stand-by staat, zijn de bakfietsen nooit volledig uit. Als je de bakfiets accu uit de bakfiets neemt, kan de accu rustig op temperatuur komen, zal de stroom binnenin de accu beter verdeeld worden en blijft de accu op spanning.



Bewaar de accu niet in de volle zon of kou

Let er op dat je jouw bakfiets accu niet in de volle zon bewaart. Een te warme accu kan ervoor zorgen dat de capaciteit van de accu minder, en de levensduur korter wordt. Daarnaast kun je de bakfiets accu het beste mee naar binnen nemen als het fris of koud weer is (onder de 10 graden C). Een te koude accu kan er namelijk voor zorgen dat de bakfiets accu tussen de 15 a 25% minder vermogen levert. Je kunt de gewenste omgevingsomstandigheden dus eigenlijk vergelijken met wat een gemiddeld persoon prettig vindt. De meeste personen gaan dan voor een kamer temperatuur en droog!


undefined


Rijd een nieuwe accu een paar keer leeg

Als je een nieuwe accu hebt, dan is het belangrijk om jouw bakfiets accu een tiental keer volledig leeg te fietsen en weer op te laden. Daarmee haal je de maximale capaciteit uit jouw accu. Na die tiental keer kun je de bakfiets accu ook tussendoor opladen als je twijfelt of er wel voldoende stroom in de accu zit. Maar al met al, voor een langere levensduur kun je het beste eens in de één a twee maanden de accu volledig leeg fietsen en volledig opladen.

Als je de accu van jouw bakfiets voor een langere periode niet gaat gebruiken, is het van belang om de bakfiets accu tijdig te laden. Voor deze accu’s geldt dat deze minimaal eens in de drie maanden geladen moeten worden. Echter kun je ook een interval van eens in de maand aanhouden, bijvoorbeeld de eerste maandag van de maand.

 

Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische bakfiets opladen?

Om de levensduur van de accu van je Babboe bakfiets te verlengen is het belangrijk dat je je accu nooit verder leeg fietst dan 5%, liever nog laad je je bakfiets op als er nog zo’n 20% capaciteit over is.
Gebruik je je Babboe bakfiets langere tijd niet, zet hem dan weg met een redelijk volle accu (50-70%) en controleer regelmatig of hij weer moet worden bijgeladen.


 

Do and don’ts voor jouw bakfiets accu

  • Bewaar een bakfiets accu nooit leeg, want hierdoor raakt de accu defect. Let er dus op dat je de accu altijd op tijd oplaad.
  • Let erop dat de accu van jouw bakfiets niet beschadigd raakt door extreme temperaturen, door harde schokken of door een val partij.
  • Als je jouw bakfiets schoonmaakt, zorg er dan altijd voor dat jouw bakfiets accu droog blijft.
  • De accu houdt ervan om regelmatig geladen en ontladen te worden. Dit krijg je het best voor elkaar door regelmatig te fietsen met jouw bakfiets.
  • Zorg ervoor dat je jouw bakfiets accu oplaadt met de juiste lader.
  • Jouw accu wilt graag op kamer temperatuur bewaard worden. Kamer temperatuur zorgt er namelijk voor dat de bakfiets accu de grootste capaciteit heeft. En dit zorgt weer voor vele fijne ritjes met jouw bakfiets!
  • Lees de gebruiksaanwijzing van jouw bakfiets aandachtig door. Als je alle ins en outs kent, haal je het meeste fietsplezier uit jouw bakfiets.

Bekijk hier alle bakfietsaccu's