Onderhoud: maandelijkse check-up

Geen of slecht onderhoud kan ervoor zorgen dat je bakfiets eerder slijt. Zonde, want hierdoor zal de bakfiets vaak minder fijn fietsen. Daar komt bij dat als een fiets sneller slijt, dit vaak hoge(re) reparatiekosten met zich mee brengt. Gewone slijtage valt niet onder de garantie van een bakfiets. Om het plezier en de levensduur van jouw Babboe bakfiets te optimaliseren, hebben we een paar tips voor je.

De spaken

Als de spaken te los staan, zal er slijtage optreden. Uiteindelijk kunnen de spaken breken. Vooral als de bakfiets vrij nieuw is, moeten de spaken regelmatig worden aangespannen. Met te losse spaken kan de bakfiets zwaarder en onstabiel gaan fietsen.

De kabels

Kabels rekken langzaam op. Het regelmatig afstellen en smeren van de remkabels en versnellingskabel bevordert de optimale werking. Probeer vóórdat de vorstperiode begint de kabels te smeren, dat voorkomt vastvriezen van de binnenkabels waardoor deze niet meer goed werken. Voor het smeren van de kabels kun je Cyclon smeerspray gebruiken.

Afstellen van trommelremmen en versnellingen

Het goed afstellen van de trommelremmen is eenvoudig zelf te doen met behulp van de stelschroeven van de remmen. Let op! Trommelremmen zitten niet op iedere bakfiets, het gaat hier enkel om de Babboe Big, Dog en Transporter-varianten. Om de achterrem af te stellen, kun je de stelschroef op het achterwiel weg schroeven van de remklepel. Door dit te doen komt er meer druk op de remkabel. De parkeerrem werkt op de voorremmen. Om de parkeerrem beter te laten werken stel je beide voorremmen strakker af. Dit doe je door de stelschroeven bij de naaf van de remklepel weg te schroeven. Let op dat beide remmen gelijk afgesteld worden voor het remmen tijdens het fietsen. De versnelling kun je verstellen door bij het kabeluiteinde van de versnelling op het stuur te draaien. Om de hoogste versnelling bij te stellen moet de stelbout, bij het wiel, losser worden gedraaid en om de laagste versnelling bij te stellen moet de stelbout strakker worden gedraaid. Het afstellen van de versnellingen is ook te zien in een instructievideo van Babboe.

Ketting smeren van de bakfiets

Je kan de ketting smeren met Teflon, dunne olie of droogsmerend kettingvet. Ook andere types smeringsmiddel voldoen prima. Ook hier kan dus de Cyclon smeerspray voor gebruikt worden. Draai langzaam de crank/pedaal achteruit terwijl je de ketting insmeert. Bij dunne olie laat je deze op de ketting druppelen. Als je de ketting hebt ingevet draai je even achteruit en vooruit zodat het smeringsmiddel zich goed verspreidt over de ketting. Daarna haal je met een droge doek het overtollige smeringsmiddel van de ketting. Dit dient immers aan de binnenkant en niet aan de buitenkant van de ketting te zitten.

De banden

De bandenspanning moet altijd goed in de gaten worden gehouden. Door de banden regelmatig op te pompen blijft de bakfiets lekker licht trappen en gaan de banden langer mee. De banden kunnen worden opgepompt met een gewone/ traditionele fietspomp.

Beginnende roest

Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch beginnende roest ontdekken, dan is het het beste deze direct te behandelen met vloeibare vaseline. Dit voorkomt verdere roestvorming aan de bakfiets. Een bus Cyclon vaselinespray kan aangeschaft worden via onze webshop.

Beschadigingen aan de lak

Om roest te voorkomen, kunnen eventuele beschadigingen aan de lak het beste behandelen met een lakstift in de juiste kleur. In onze webshop kunt u een grijze of een zwarte lakstift aanschaffen.

De bak

De  houten bak van de Babboe bakfietsen is behandeld zodat het beter bestand is tegen ons natte klimaat. Hout blijft echter een onderhoudsgevoelig product. Zodra er, door slijtage, blank hout zichtbaar wordt is het belangrijk om het hout te behandelen. Wij adviseren om harde buiten- of botenlak te gebruiken. Schuur de slijtage plekken lichtjes op. Maak het hout stof- en vetvrij en breng vervolgens de lak aan. Laat de laklaag goed drogen voordat je een volgende laag aanbrengt. Breng minimaal drie lagen aan. Bescherm de houten bak van de bakfiets zoveel mogelijk met de afdekhoes of een bakfietshoes. Deze bakfietshoes past over de gehele bakfiets en beschermt de bakfiets en bak tegen regen.

 

Terug naar het 'doe-het-zelf onderhoud' >